Ankeloves

Stilte, retraite en Klooster

| 1 Comment

enjoy-the-silence-geniet-van-de-stilte1

“Anke, Jij hebt ervaring met retraites, als ik me niet vergis. Ik wil me binnenkort ook een weekend (of zo) terug trekken in rust, gecombineerd met goed eten en mogelijk wat activiteiten die me goed zullen doen, zoals yoga, stilte wandeling, schilderen, meditatie. Wat raad jij aan?”

Dit is een vraag die ik de laatste tijd steeds vaker krijg, ook een vraag die moeilijk te beantwoorden is omdat het erg afhankelijk is van wie je bent en wat je wilt.

In 2005 ben ik zelf begonnen met de zoektocht naar een fijne plek, waar ik me ‘tijdelijk’ even thuis kon voelen en waar stilte en/of inspiratie was. Toen was het nog best raar dat ik, als relatief  jongere, van de stilte hield. Ik zat toen geregeld als 20+er tussen de 60+-ers….
Ook was het lastigere om een plek te vinden. Inmiddels is er een ruim aanbod voor alle leeftijden, en als je even googeld is er bijna een overschot aan plekken…Maar ja welke plek past bij jou?

Mijn voorwaarden voor een plek zijn;

♥  Ik wil me er veilig voelen, “thuis” komen
♥  Programma ja leuk, maar graag wel met minimaal een dagdeel waarin ik zelf kan bepalen wat ik wel of niet doe
♥ Ik sta open voor nieuwe religies, wil ook graag daar kennis mee maken, maar ik wil ook de vrijheid voelen om mijn eigen mening te vormen
♥ Als “knieperige” noordeling vind ik kosten altijd iets naar waar ik kijk. Ik wil best betalen maar nu het zo “hip” aan het worden is zie ik dat in de laatste jaren soms de prijzen vaak meer dan verdubbelen……gelukkig zijn er nog steeds plekken die betaalbaar zijn en niet mee willen doen aan deze trend.

geluid van stilte

 

Het Stiltehuis in Nijmegen                  stiltehuis-nijmegen.nl

Is een plek waar ik ongeveer 3 jaar achter elkaar een aantal keer per jaar kwam. Ik heb daar bijzonder herinneringen liggen. Een plek voor mij waar ik thuis kwam, waar ik mezelf kon zijn en mezelf kon ontdekken in alle vrijheid. Er is een dagritme, samen (lekker) eten, mediteren en tussen door geen programma. Dit alles in stilte. Alle tijd om te wandelen, te slapen, en je eigen dingen te doen. Je bent wel samen maar hoeft niks samen…. Het is een plek voor mensen tot 35 jr.

gedicht stiltehuisDe maanhoeve  demaanhoeve.nl

Daar ben ik nu 1x geweest, heb daar al een blog over geschreven, zie hieronder.

Ook zo’n plek waar ik “thuis” kwam. Wim en Ida zijn fijne mensen. Op hun site staan verschillende thema weekenden. Echt een aanrader! Ik heb er voor komend jaar al paar keer een plekje gereserveerd :-)

Kloosters  klooster.startpagina.nl

Als je wel een dagritme wil maar geen programma kan je ook naar een klooster. Ik vind het fijn om bij de zusters te zijn. Veel stilte en ruimte. Weinig contact en daar moet je wel tegen kunnen. Maar er is altijd een gast-zuster waar mee je een gesprek kan hebben. Google op klooster, en gij zult een plek vinden. Tip; bel even. De zusters vinden dat fijner, je hebt gelijk persoonlijk contact.
Er zijn verschillende kloosters met thema weekenden, zoals stilte weekenden of weekenden met een bepaalt thema. Vaak gebaseerd op spiritualiteit.

geen wifi in bos

De berghut deberghut.com

Ik ben net terug uit de berghut in Oostenrijk. Ze hebben geen stilte aanbod wel een heel mooi programma. Combinatie van de bergen, Hans en Nel, lekker eten, fijne mensen en heel veel inspiratie :-)

Wereld van Shaz  dewereldvanshaz.nl

Ik heb Sharon wel een keer ontmoet maar ben nog niet bij haar geweest tijdens de stilte dagen. Ze heeft een ruim aanbod op een prachtige plek in drenthe! De plek is magisch, Sharon is leuk en dat in combinatie met stilte…. perfecte plek dus :-) Sharon heeft kort geleden ook een blog geschreven met verschillende retraite plekken zie haar website :-)

De wadden

Boek lastminute een huisje op de wadden. Pak je tas, zet je telefoon op vliegtuigmodus, stap op de boot…. en geniet van de stilte….

Caldey Island caldey-island.co.uk

 Caldey island ligt bij Wales, het is een eiland waarop een klooster staat… JAAA deze staat boven aan mijn verlanglijst. Ik wil er erg graag heen.  Misschien ook wat voor jou…

klooster kaarsjes

Nieuw???

Ik wil zelf al een tijdje tegen kostprijs een stilte weekend organiseren. Een plek waarbij we zelf voor het eten zorgen, er kampvuur is, en eventueel programma onderdelen die we zelf geven. Maar wel het grootste gedeelte in stilte. Lijkt je dat wat? laat het me weten… Bij voldoende aanmeldingen ga ik opzoek naar een mooie plek…

Heb je nog tips van andere mooie plekken…. laat dan een reactie achter zodat andere mensen daar ook weer wat aan hebben :-)

 

 

 

Author: Ankeloves

Onderzoeker, Ondernemend, Onzeker, Ondeugend, Ontdekkend, Ontmoeten, Blij-erd en Opzoek naar mijn droom! ♥♥♥

One Comment

  1. Hey wat leuk om mezelf tegen te komen in het lijstje :-)
    Dank daarvoor!

    En er staan ook een paar andere plekken bij die zeker ook mijn lijstje staan (die laatste klinkt ook goed zeg!)

    Fijne stilte gewenst aan iedereen die dit leest. x

Leave a Reply

Required fields are marked *.